Wat is een schimmelnagel en wat kan ik eraan doen?
- Radacteur
- November 2023
Vraag je je af of je last hebt van schimmelnagels? Of denk je dat je kalknagels hebt? Weet je al dat je schimmel- of kalknagels hebt en ben je benieuwd naar wat je eraan kunt doen? In dit blog nemen we je mee in:
- Wat zijn schimmelnagels?
- Hoe begint een schimmelnagel?
- Zijn kalknagels hetzelfde als schimmelnagels?
- Wat kun je thuis doen aan schimmelnagels?
- Klopt het dat er pillen zijn die helpen?
- Waarom zou ik met kalk- of schimmelnagels naar de pedicure gaan?
Wat zijn schimmelnagels?
Schimmelnagels zijn nagels waar een schimmel toegang toe heeft gekregen. Dit zie je meestal door een verdikking van de nagel, een gelige of bruine kleur en de nagel kan bros en brokkelig worden. Hij ziet er dus niet meer roze en gezond uit.
Het is best moeilijk om met het blote oog te beoordelen of er sprake is van een schimmel in de nagel. Er kunnen namelijk nog meer oorzaken zijn voor verkleuring of verdikking van de nagel. Soms is het fijn om zeker te weten wat er aan de hand is. Dit kan door het laten opsturen van een stukje nagel naar een laboratorium door een arts, of een stukje nagel in onze praktijk onder de microscoop te laten bekijken. We kunnen dan zien of er daadwerkelijk sprake is van een schimmel in de nagel. Dit is vooral belangrijk wanneer de keuze voor een bepaalde behandeling afhankelijk is van óf er daadwerkelijk sprake is van een schimmelinfectie in de nagel.
Hoe begint een schimmelinfectie in een nagel?
Een schimmelinfectie in de nagel begint altijd met een klein plekje, bijvoorbeeld een witte streep over de lengte van de nagel, of een klein geel of bruin stukje in de nagel. Vaak gebeurt dit na een “dip in de weerstand” bijvoorbeeld na een medische ingreep of behandeling, ziekte zoals een flinke griep of een beschadiging van de nagel. Doordat tijdelijk de weerstand in het lichaam of plaatselijk in de nagel verstoord is, kan de schimmel in de harde nagel doordringen en zijn gang gaan. Een gezonde nagel is namelijk te hard voor een schimmel om in binnen te dringen. Het allerliefst behandel je een schimmelnagel al bij de allereerste tekenen die je ziet. Dan is er de grootste kans op volledige genezing van de nagel.
Zijn kalknagels hetzelfde als schimmelnagels?
De meeste mensen hebben wel een beeld bij kalknagels, ze bedoelen wat we hierboven omschreven als een schimmelnagel: een verdikte, gele nagel die afbrokkelt. In de wandelgangen worden beide termen door elkaar gebruikt en hebben we het vaak over een kalknagel als we een schimmelnagel bedoelen. Het klinkt tenslotte ook een stuk prettiger: kalknagel.
Vaak is het dus hetzelfde, een kalknagel en een schimmelnagel. Als pedicures kennen wij wél een verschil tussen kalknagels en schimmelnagels. Wanneer wij het hebben over een kalknagel bedoelen we een verdikte nagel waarbij geen sprake is van een schimmelinfectie. Dit gebeurt soms bij hart- vaatziekten of een erfelijke aanleg tot verdikte nagels.
Aan verdikte nagels, échte kalknagels, kun je weinig doen, behalve de nagel regelmatig laten verdunnen door een pedicure en een nagelolie gebruiken om alles soepel te houden en schimmel te voorkomen.
Wat kun je thuis doen aan schimmelnagels?
Er zijn verschillende middeltjes te koop die kunnen helpen bij het behandelen van dat eerste schimmelplekje. De drogisten verdienen er grof geld aan met grote beloftes van verbetering en genezing. De werkelijkheid ligt wat genuanceerder.
Alle middeltjes werken
Alle middeltjes die je kunt kopen voor de behandeling van schimmelnagels werken. Op een petrischaaltje, in een laboratorium, onder perfecte omstandigheden. En daar gaat het dus mis. Want bij jouw nagels speelt veel meer dan nagebootst kan worden op een petrischaal in een lab.
Om het middel van je keuze de best mogelijke kans van slagen te geven is het belangrijk dat je het middel zo dicht mogelijk bij de bron van de schimmel aanbrengt. De schimmel is actief rond de buitenrand van de verkleuring. Hij werkt zich meestal van boven in de nagel naar beneden. Dit betekent dus dat het actieve gedeelte vaak onder in de nagel ligt. Het beste is dan ook om alle beschadigde nagel weg te halen door het weg te knippen of te vijlen. Vaak is dit makkelijk om te doen, omdat het aangetaste gedeelte van de nagel al los ligt van het nagelbed. Doorgaans doet het dus ook geen pijn om dit weg te halen.
Bedenk je wel dat wat je ook doet aan de schimmel in je nagels, de nagel zal alleen herstellen door uit te groeien. Dit betekent dat, doordat de nagel zich alleen van onderuit vernieuwd, het stuk van de nagel dat is aangetast, zal moeten uitgroeien. Dit duurt langer bij je teennagels dan bij je vingernagels. Het helemaal uitgroeien van een teennagel kan een jaar tot anderhalf jaar duren.
Naast het behandelen van je nagels is het van belang om de huid van de voet schimmel vrij te houden.
Schimmel op de huid beïnvloedt schimmel in de nagel
De huid van je voeten kan ook last hebben van een schimmelinfectie. We noemen dit vaak zwemmerseczeem, alleen is deze term dus erg verwarrend omdat het de illusie wekt dat er geen sprake is van een schimmel maar een eczeem. Dit is niet het geval, en dat is eigenlijk goed nieuws! Aan een eczeem is namelijk veel minder te doen dan aan een schimmel. Een voetschimmel is erg simpel te behandelen met een crème en daar kun je dus heel snel vanaf zijn. Als je al langer last hebt van een schimmelinfectie aan de huid kan het wel wat lastiger zijn dit te verhelpen. Dan is het goed om even met je huisarts te overleggen.
Uit ervaring blijkt dat het moeilijker is om een schimmel in de nagels te behandelen wanneer er een schimmel actief is op de huid. Dit klinkt ook wel logisch, vind je niet? Twee schimmelinfecties zo dicht bij elkaar hebben invloed op elkaar. Daarom is het belangrijk om, wanneer je thuis aan de slag gaat met de schimmel in je nagel, ook te zorgen dat je huid schimmelvrij is. Een schimmelinfectie aan de huid kun je herkennen aan roodheid, bultjes, jeuk en een rode rand, met name langs de voetzool. Twijfel je of er sprake is van een schimmelinfectie aan je huid, raadpleeg dan je huisarts.
Voor een schimmel aan de huid zijn er verschillende middeltjes op de markt, afhankelijk van wat er aan de hand is, kan je drogist of wij je helpen een keuze te maken.